- Het kabinet-Schoof wil fors bezuinigen op de kosten van ambtenaren.
- Op diverse ministeries wordt daar al een voorschot op genomen, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.
- De oogst? Minder borrels, goedkope lunches en een kritische omgang met de inhuur van ‘externen’.
- Lees ook: PVV-leider Geert Wilders voert druk op coalitie op en eist hoe dan ook asielnoodwet
Minder borrels, karige catering en gewoon weer op kantoor vergaderen: dat zijn enkele van de maatregelen die ministeries nu al nemen na de bezuinigingsplannen van het kabinet-Schoof.
Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws over de voorgenomen bezuinigingen op het ambtelijke apparaat.
Bij ministeries zoals Economische Zaken en Klimaat en Groene Groei mogen geen luxe broodjes meer besteld worden voor vergaderlunches. Ook borrels worden versoberd. Het assortiment hapjes wordt ingekrompen, en er wordt terughoudender omgegaan met het afhuren van externe locaties.
Veel ministeries willen ook besparen op de inhuur van externe krachten. Daarnaast kijken zij kritisch naar het invullen van openstaande vacatures, waarbij ambtenaren die vertrekken of met pensioen gaan niet automatisch vervangen worden. “We kijken bij openstaande vacatures extra kritisch of het nodig is om iemand aan te nemen”, laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten aan RTL Nieuws.
Bezuinigingen op kosten ambtenaren van kabinet-Schoof
Het kabinet-Schoof heeft het doel om volgend jaar 240 miljoen te besparen op de ministeries, oplopend tot een miljard in de komende jaren. Het aantal rijksambtenaren is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 127.000 naar 156.000, en de nieuwe bezuinigingen moeten dit getal weer terugdringen. Alleen bij Defensie is geen sprake van bezuinigingen; daar komt juist extra budget bij.
Ministeries zoals Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaan 'efficiënter werken' door technologische ontwikkelingen te benutten. Daarnaast wordt er bij sommige taken met minder mensen of op een later moment gewerkt. Eén ministerie, LVVN, heeft zelfs een programmadirecteur aangenomen om de reorganisatie in goede banen te leiden.